Sosyal Algı
Şuanda oturuyorsunuz ve yazdıklarımı okuyorsunuz bu sırada kiminiz yazdıklarımı merak edip ilgi duyarken kimiside bu yazıyı sıkıcı bulup sayfayı kapamayı düşünüyor herkesin aynı olan kavramlara karşı tutumları farklıdır. çünkü farklı bireyleriz düşüncelerimiz farklı davranışlarımız farklı bunun sebebi algılayışımız farklı ve bu algılarımızın farklı olmasanın nedenlerinden bazıları çevremiz. Ailemizin arkadaşlarımızın hatta izlediğimiz filmlerin televizyonun üzerimizdeki etkisi bizim sosyal algımızı ve tutumlarımızı değiştirmektedir. İnsanları bile değerlendirirken algılarımızı kullanıyoruz.
Yeni bir ortama girdik ve bu ortamda pek çok kişi hakkında çok şey bilmeden tanımaya başlarız İşte davranışları vucut dilinden, mimiklerinden, sesinin tonundan, kıyafetlerinden, duruşundan karşımızdaki hakkında bir yargımız oluşur. buna nonverbal communication yani konuşmadan iletişim denir ki sözel olarak konuşmamızdan daha fazla nonverbal communication yaparız bilinçaltımız beynimiz bunları daha rahat algılar ve ona göre karşılık verir. Bu nedendir ki politikacılar vucut dili çalışmaları yaparlar ki karşı tarafa doğru sinyalleri gönderebilsin. 2 kişiyi izlerken çok rahat bir şekilde birbirlerinden hoşlanıyor mu hoşlanmıyor mu anlıyabiliriz. çünkü vucut dilleri yüz ifadeleri bize bunları çok rahat gösterir. Darwine göre bütün bu ifadeler insanlarda aynı dışa yansıtılır bu dışa yansıtmaya encode denir ve dışa yansıtılan bu ifadeler bütün insanlar tarafından aynı algılanır anlaşılır bunada decode denir.Yapılan araştırmalara göre 6 tane yüz ifadesi evrenseldir.
Üzüntü şaşkınlık mutluluk tiksinme öfke ve korku. Bu 6 ifade herkes tarafından aynı encode edilip aynı şekilde decode edilir. Ancak bazı durumlarda decode sırasında yani anlaşılma sırasında problem çıkabilir. Çünkü insanın yüz kasları çok değişken olabildiğinden aynı anda hem mutsuz hem sıkılgan yada şaşkın ve mutlu olabilir. Yani birden fazla yüz ifadesi kullanabilir. Bu yüzün 2 farklı ifade belirtmesine affect blend denir.
Yorumlar
Yorum Gönder