Sınav Kaygısı

Herkese yeniden merhabalar, uzun bir aradan sonra yine birlikteyiz. Bütün üniversite öğrencilerinin aynı anda final sınavlarına girmesi gerçekten etkileyici herkes aynı moda bürünüyor ve öğrenciler arasındaki anlayışı arttırıp iletişim kopukluklarını önlüyor. Madem sınav döneminden geçiyoruz ozaman sınav kaygısını ele almamak olmaz. Türkiye de sürekli değişen bu eğitim sisteminde her genç en az bir defa sınav heycanı kaygısı yaşamıştır ancak bunun boyutları nelerdir? Hafif-orta ve şiddetli olan kaygıların önüne nasıl geçilebilir gibi konuları konuşucaz bugün. Öncelikle ilaçla tedavi son çareniz olmalı çünkü tamam davranışlarınızı ve hislerinizi hormonlarınız sinir sisteminiz belirliyor ancak onları yönlendiren de düşünce biçmimiz yani biz düşüncelerimizin birer sonucuyuz.

Sınav kaygısı nedir?
Sınav sırasında bildiklerinizi yapmanıza engel olan ruh durumunuzdur.

Kimlerde görülür?
Herkesde görülebilecek bir sorundur. Eğer sınava yüklenilen anlam fazlaysa kısacası çok gözünüzde büyütüyor ve başarısız olmaktan korkuyosanız onu korkulcak bir duruma getirirsiniz ve kaygılar yavaştan oluşmaya başlar. Dolaysıyla dünyanın sonunun olmadığını kabullenmek gerekir.İnsanız elbettte hata yapıcaz! Mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilerde daha sık karşılaşıldığı araştırmalarda göz önüne konulmuştur.

Eğer sınav esnasında odaklanamıyor ve yapamıcam hazır değilim gibi olumsuz düşünceler geliyorsa aklınza ve  buyüzden sınavınıza odaklanamıyorsanız tebrikler sizde sınav kaygısı oluşmuş.

Peki bu durumdan nasıl kurtulunur?
Öncelikle eğer ciddi boyuttaysa sabır ve zaman öncelikli önemimiz. Ardından uzman birinden yardım almanız faydalı olucaktır.
Ayrıca düşüncelerinizi değiştirmeniz temel etken olmalı. Herşey sizinle başlar. Ama öylesine ben böyle düşünüyorum iyisini düşüniyim diye sallamaca olmamalı bi kere kendinizi inandırmalısınız. Telafisi olcağına, okadar da önemli olmadığına kısacası sizi üzmeyecek işin olumlu taraflarına görebileceğiniz bi durum yaratmalısınız.Yazmak bu konuda çok faydalı olabilir.Yazın 10 kere  iyi olabilecek yönleri ortaya çıkarın ve sesli okuyun. Ayrıca Durumunuzu tanımak önemli o anda neler hissediyorsunuz neler düşünüyorsunuz.Bunları bilin böylelikle daha kolay kontrol altına alınabilir. Rol yaparakda üstesinden gelebilirsiniz nasıl mı? kendinize sınav oluyormuş gibi bir ortam yaratın. Kendinizi hazırlayın.
 Bu sırada en genel denilen şey düşüncenizi başka yere çekin demek dikkatinizi dağıtın başka şeyler düşünün kısacası kaçın
ama size söyliyim mi bu durumu çözmez başarılı olmak mı istiyorsunuz? O zaman başarısızlığı göze alıcaksınız ayrıca kendinizlede yüzleşiceksiniz.Tabi sınav sırasında değil eğer hala karşılaşıyorsanız bu yaptıklarınıza rağmen zamanla düzelecektir ama zamanınız yoksa kendinizi şartlayın. Şuan buna odaklanmam gerek diyerek.Derin nefes alın ve soruları okuyun.
Gevşeme egzersizlerinide netten araştırın biraz lütfen onlarda  faydalı olucaktır.

Ama unutmayın düşünceleriniz çevrenizi şekillendirir çevrenizde düşüncelerinizi. Temeldeki problem ne ? onu bulun ve çözün. Kendinizi rahat bırakın ve oyun gibi görün. müzik dinlemek kitap okumak gibi..
Başarılar dilerim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Heuristic

Bilinçaltı beynimizin neresinde?

Davranışları açıklama; Attribution Teorisi , Yükleme Teorisi