Sosyal Psikoloji Nedir?

Artık hepimiz psikoloğun görevinin insan davranışını anlamak ve tahmin etmek olduğu biliyoruz. Bunu her kuramcı farklı yöntemle yapıyor. Bu yöntemlerden biri olan sosyal psikoloji, insanların duygularının düşüncelerinin ve davranışlarının başka insanlar çevre tarafından etkilenip şekillendiği düşüncesindedirler.Sosyal etkide bir insanın başka insanın davranışı değiştirmesinden daha etkili ve yaygındır.Toplumun etkisi bireyselden daha fazladır.Öncelikle bir insanın davranışını anlamak istiyorsak en basiti kişiye sorarız. Neden bu şekilde davranıyorsun? Neden böyle davrandın vs gibi.
Ancak bir problem varki insan her zaman yaptığı davranışın farkında olamaz yada nedenininin bilincinde değildir. Yada doğru şekilde onu ifade edemez.Bireysel olarak duruma bakmak çok basite indigemek yada Durumun çevrenin etkisinin gücünü çok küçümsektir. Bir insanın davranışını incelerken kişilik psikolojisi Bireysel farklılıklar üzerinden giderken sosyal toplumun etkisini gözardı eder.Buna fundamental Attiribution error denir.Yani Sosyal etkinin gücünü küçümseyerek sadece kişisel özelliklere bakmak.
Sosyal psikolog için önemli olan kişinin çevrenin etkisi altındaki davranışıdır.Sosyolojiyle karıştırmamak lazım çünkü sosyoloji grupları incelerken sosyal psikoloji grup içindeki bireyleri inceler.Sosyal etkinin yanı sıra Construalla yani dünyayı nasıl algılayıp gördüğümüzle ilgili araştırmalarda yaparlar.Dünyayı nasıl gördüğümüz düşündüğümüzüde etkileyen faktörler vardır.Social Cognition & Self esteem.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Heuristic

Bilinçaltı beynimizin neresinde?

Davranışları açıklama; Attribution Teorisi , Yükleme Teorisi