Sosyal Biliş

İnsanların kendini ve sosyal dünyayı nasıl gördüğüyle ilgilidir. Bilişsel düşüncede 2ye ayrılır Kontrollü düşünce ve otomatik düşünce bunları uçak mekanizmasına benzetebiliriz Otomatik pilot bizim bilinçsiz olarak düşünmeden verdiğimiz kararlarla ilgilidir.
 Kontrollü düşünce ise kasten düşündüğümüz üzerinde efor sarfettiğimiz düşüncelerle ilgilidir.Tıpkı uçağı pilotun sürmesi gibi o yönlendirir. Bizde kontrollü düşüncede kendi fikirlerimizi

yönlendirebiliriz..Yada bir durum karşısında ne olduğunu kim olduğunu anında farkettiğimizde otomatik düşünceler iş başındadır.Durumları ve kişileri otomatik düşüncelerimiz şemalandırır ve onları geçmiş tecrübelerimize göre kategorize eder.Eğer şemalarımız olmasaydı hatırlamamız bazı çabuk kavradığımız olayları farketmemiz çok uzun zaman alıcaktı ve normal kontrollü düşüncelerimizin yanında birde onları düşünmeye çalışcaktık! ne kadar yorucu olurdu değil mi? o yüzden iyiki şemalarımız ve otomatik düşüncemiz var.

Peki bu karşılaştığımız durumlara göre şemalandırmayı nasıl yapıyoruz? neyin hangi şemaya gitceğini nasıl ayarlıyoruz? Accessibility yani ulaşılırlıkla .

-Geçmiş hatıralara göre
-Yada ilgilendiğiniz araştırdğınız öğrendiğiniz konulara göre
- ve güncel tecrübelere göre ki bunun adı primingdir. O sırada gördüğünüz yaşadığınız durumu direk diğerine lanse etmeye göre oluşur.
(Emin değilim ama algıda seçicilikde buna dahil olabilir yeni bir şey  dikkatinizi çekiyor ve görüyorsunuz ardından etrafınızdaki her ona benzer şeyi farkediyorsunuz.)


Sterotypes


Yorumlar

  1. mükemmel anlatmışsın çok beğendim gerçekten işimede yaradı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Heuristic

Bilinçaltı beynimizin neresinde?

Davranışları açıklama; Attribution Teorisi , Yükleme Teorisi