Van Gogh

Madem arada sanattan bahsedicez bu psikoloji bloğunda Van Gogh'tan bahsetmemek olmaz. Hayatının genelini fakirlik aşk acısı çekerek ve akıl hastanesinde geçirerek yaptığı resimlerle yaşamıştır. Birazdan bahsediceğim resmi yapmadan bir yıl önceyse arkadaşıyla kavga ettiği için kontrol edemeyip kendi sağ kulağını kesmiştir. Anlıcağınız akli dengesi ruh hali de pek normal değildir bu resmide zaten hastanede yapmıştır. Resime Van Gogh sarısını kazandıran adam..


Resmin adı Starry Night. Gayet güzel duygular uyandıran bi resim gibi aslında ama resim deyip geçmemek lazım çünkü sanatçı hakkında bir çok bilgi verebilir.

''And he dreamed yet another dream, and told it his brethren, and said, Behold, I have dreamed a dream more; and, behold, the sun and the moon and the eleven stars made obeisance to me."
Gökyüzüne baktığımızda onbir tane yıldız ve güneş gibi parlak bir ay görüyoruz. Sanki güneşle ay bir bütümüş gibi. Yukarda paylaştığım yazı incilden bir alıntı ve on bir yıldız ay ve güneşden bahsediyor. Gökyüzünde bu temaları çok açık ve net kullanmasını sanaçının durumunuda göz önüne alırsak Tanrıya sığınış, Dinsel bir yönelim olarak görebiliriz.(Kendiside bunu hastanedeki döneminde kabul etmiştir.yapılan incelemelerde bunu söylemektedir) Zaten aşağıdaki kasabanın tam ortasında yani kalbinde kilise olduğunu görebiliriz.Van Gogh yoğun bir şekilde Tanrı ve din ögelerine yönelmiş. Gökyüzünde kullandığı sarılar çok belirgin ve sarı akıl anlamına gelir.Eğer olumsuz negatif bir anlamı varsa gerginlikde geçerli olabilir.ve diyebiliriz ki Van Gogh aklındaki gerginlik yüzünden dine ve tanrıya yönelmiş.
 
(Sarı ağırlıklı ve çevresinin gece gibi karanlık bir resmi daha)


Ayrıca bu dahil resimlerinin genelinde gece olduğunu görürüz.Onun için hava karanlıktır. Dünyası karanlıktır. Kendini izole etmiştir hayattan. bunun en büyük sembolü ise köşedeki büyük siyah yapıdır.Tek başınadır uzaktadır.Normalde resimlerde ögeler yakınlaştıkça ayrıntıları belirginleşir ama sanki bu yapı ne kadar yakında olsada çok uzakmış gibi gözüküyor ve kasabada aksine bir okadar uzakta olmasına rağmen detaya sahip.Kişisel görüşüm ve bazı kaynaklarda yapılan incelemeleri birbirine karıştırırsam ortaya. Van Goghun giderek gerçeklikten uzaklaştığı hayattan koptuğu anlamına geliyor bu sembolde. O kasabanın o kadar uzakta olup detaylı olmasının sebebide budur.Gerçeklik artık uzaklaşmaktadır.Kimine göreyse çocukluğunu sembolize etmektedir.
  Sonuç olarak diyebiliriz ki bu resim sessiz bir kitaptır aslında Van Goghu anlatan. Gerçekten anlamak için derinlemesine bakmak lazım.

Yorumlar

  1. her resim bir insan´-bir evren, her şiir insan içsel dünyası,her roman insan -toplum ruhu,her heykel insanın dışa vurumu dersek eksik mi söylemiş oluruz ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Heuristic

Davranışları açıklama; Attribution Teorisi , Yükleme Teorisi

Bilinçaltı beynimizin neresinde?